a
Historien om spillemanden fra Haverslev

Brorstrup & Haverslev

Otto Trads

En lille historie om spille-og vognmanden fra Haverslev Otto Trads, som blev landskendt med sin violin og store interesse for Dansk Folkemusik fra barnsben.

Historien her er skrevet ud fra forskellige notater og fra bogen Haverslev By-og Sogn hvor Otto Trads liv-musikliv er beskrevet.

Otto Andreas Nielsen Trads er født i 1905 på et lille husmandssted uden for Haverslev, sammen med en søskendeflok på otte, som den sidste fødte blev det navnet Otto. Ottos far og fem brødre var meget musikalske, faderen underviste i violinspil, spillede til bal flere steder på egnen. Det lille husmandssted på 19 tønderland skulle også passes så faderen havde rigeligt at se til sammen med musikken.

Otto var seks år da han fik sin første violin, som han arvede efter en af sine brødre, Otto kunne straks sætte buen på og spillede alle melodierne udenad, som han havde lært når faderen underviste eleverne. Otto begyndte i skolen og lærte at læse, så lærte han også nodernes skrift, så kom der gang i violinen og musikken, der gik ikke en dag uden at Otto spillede.

Otto var 12 år da hans far døde af kræft, faderen var forinden sengeliggende i længere tid, i de gode stunder kunne faderen tage violinen og spille et stykke, det kvikkede ham lidt op. Efter faderens død solgte moderen husmandsstedet og flyttede til Haverslev. Otto kom ud at tjene på en gård uden for Haverslev ikke længere væk, end at han kunne gå til skolen og smutte en tur hjem når han fik hjemve.

I 1940`erne, satte ildsjælen spillemand Evald Thomsen sig for at indsamle gamle melodier, gamle noder og musikinstrumenter i Himmerland. Evald forstod hurtig de mange

kvaliteter folkemusikken havde, han iværksatte sidst i 1940´erne musikaftener i Skørping med frivillige spillemænd og Trads familien var repræsenteret her. I 1950´erne med frivillige kræfters hjælp blev der dannet en bestyrelse og Rebildspille- mændene, Rebild Spillemandslaug og Spillemandsmuset blev skabt, spillemandsslæg ten Trads fra Haverslev fik allerede fra begyndelsen stor indflydelse på traditionerne, bestyrelsen og lauget, idet deres far havde et stort repertoire, hvor mange melodier var komponeret af ham selv, det var især Otto der kom til at overlevere faderens musik. Nogle musikstykker var nedskrevet på noder, andre musikstykker kunne Otto huske og fik dem nedfældet på nodepapir.

Af de fem brødre var det især Otte der kom til at sætte sit præg på Rebild Spillemændene. Otto var i adskillige år leder af orkestret og havde stor evne til at inspirere og dele sin families musik med andre.

I starten af 1970´erne fik lauget en tilgang af rutinerede balmusikere og med respekt for traditionen er der løbende sket en udskiftning af medlemmerne, efterhånden som degamle spillemænd er gået bort. Godt hjulpet af ” folkemusikbølgen ” blev Rebild Spillemændene i 70´erne for alvor lands kendt, det blev til adskillige optrædener i landsdækkende TV og radio, og spillemændene turnerede rundt i Danmark, man gav folk en oplevelse af en svunden tid med nogle af Trads familiens komponerede folkemusiknumre. Otto var meget dygtig musiker, han kunne spille både violin, piccolofløjte og althorn. Otte har ydet en kæmpe indsats med Rebild Spillemændene, han havde kæmpe erfaring som følge af det lange liv med musikken, kontra faderens selv komponerede stykker.

Folk kommer til Rebild for at høre spillemændene og der bliver danset lystigt søndag eftermiddag, året rund er der åbent for gammel dansemusik og søndagsdans. Lars Lilholt, der kom en del hos Otto og Gudrun (Ottos kone), skrev både tekst og musik til en sang om Otto Trads i 1983. Til Ottos 75-års fødselsdag, blev der skrevet en melodi til ham af spillekammeraterne Rebild Spillemændene som hed ” Otto Trads fødselsdags polka ”. Otto udgav i 1980 en erindringsbog ” En spillemand i Himmerland ”…. Otto kunne ikke leve af musikken, som levevej blev han TAXA vognmand med sin Ford Taunus 20M som han havde i mange år, blandet taxa – kørsel i Haverslev og omegn, skulle de unge i Biffen i Års eller til bal uden for Haverslev så leverede og hentede Otto til billig penge, havde man en aftale med Otto om afhentning sent aften eller nat som kom Otto. H.I.F. – Haverslev Idrætsforening, her var Otte bestyrelsesmedlem i 17 år, og i holdudtagelseskomiteen i 30 år. I1975 blev Otte æresmedlem i H.I.F. hædret med JBU`s sølvnål, for fortjenstfuldt arbejde for jysk fodbold. Otto Trads døde i 1905, en af pionererne i Rebild Spillemændene og Dansk Folkemusik.

Don't have an account?

Register

You don't have permission to register
X
Brorstrup & Haverslev